Три кандидатури за управител на БНБ са постъпили в деловодството на 49-ото

...
Три кандидатури за управител на БНБ са постъпили в деловодството на 49-ото
Коментари Харесай

Трима кандидати за управител на БНБ

Три кандидатури за шеф на БНБ са постъпили в деловодството на 49-ото Народно събрание в хода на завършилата през днешния ден в 18 ч. процедура по номиниране на началник на централната ни банка.

По последователен ред входираните кандидатури са на: Любомир Христов, предложен от " Възраждане ", сегашния гуверньор Димитър Радев, предложен от ГЕРБ-СДС и Николай Каварджиклиев, който бе повдигнат от Българска социалистическа партия.

Това е трети следващ опит за избор на шеф на Българска народна банка след несполучливи процедури в 46-ото и 47-ото Народно събрание, а предходният парламент даже не стартира такава.

На 23 юни Народно събрание одобри процедурни правила за изискванията и реда за предложение на претенденти за шеф на Българска народна банка, съгласно които предложенията за претенденти за управител се вършат от парламентарни групи в 14-дневен период от приемането на разпоредбите. По-дългият период бе признат след преразглеждане на първичното решене, с което кандидатури трябваше да се показват в границите на 7 дни.

Избраният претендент е този, който е получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако няколко претенденти са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, определен е претендентът, получил най-вече гласове " за ".

Когато никой от претендентите не получи нужните гласове се организира наново гласоподаване, в което вземат участие двамата претенденти, получили най-вече гласове " за ". Ако и при повторното гласоподаване никой от претендентите не получи нужните гласове, Народно събрание ще би трябвало да приеме решение за разкриване на нова процедура за избор.

Настоящият шеф на банката Димитър Радев е определен на 14 юли 2015 година по време на изключително съвещание на 43-ото Народно събрание. Кандидатурата му е издигната от ГЕРБ и " Реформаторския блок ". Съгласно закона за Българска народна банка шефът на банката се избира за период от 6 години, което значи, че мандатът на Димитър Радев е изминал на 15 юли 2021 г. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР